Array
(
  [language] => hu
  [url_level] => Array
    (
      [0] => froccsontes-technologia
    )

)

Szerszámnyomás mérés

A Cavity Eye nyomásmérő rendszer egyrészt áll a fröccsöntő szerszámba telepített nyomásszenzorokból, a rendszer másik része tartalmazza a hardvert és a szoftvert, ami értékeli mindazon információt, amely a fröccsöntőgéptől érkezik, és a szerszám egyes fészkeihez tartozó belsőnyomás görbéket.

Kétféle beszerelési mód terjedt el a nyomásmérő szenzorok beépítésére. A direkt módszer esetén a szenzorok közvetlenül a formaüreghez kerülnek beszerelésre szoros illesztéssel. Ez az iparban pontosabbnak tartott módszer, azonban minden egyes karbantartás és szerelés hatással van a szenzor pontosságára, illetve a szoros illesztés miatti folyamatos előfeszítés is változtatja a mérés pontosságát. Indirekt módszernél a kidobó lapba kerülnek a szenzorok. Ebben az esetben a kidobó lap mozgása miatt a szenzor is mozog, ami tönkremenetelhez, a pontosság elvesztéséhez vezethet.

 

A Cavity Eye-nál a szenzorok indirekt beszerelési módja mellett döntöttünk, azonban a kidobólap helyett a felfogólapba építjük be a szenzorokat. A kidobó csap mögé egy fordított csapot csatlakoztatunk laza illesztéssel, amely a szenzor csúcsát érintve adja át a nyomásból származó erőt. Fontos a transzfercsap hosszának helyes meghatározása, hogy a beszerelt szenzorok ne legyenek előfeszítve. A laza illesztések miatti elmozdulások mikronban mérhetőek, így a súrlódás nincs hatással a mérési pontosságra. A szenzor behelyezés iránya szerint kétféle kialakítás alkalmazható: az elölről vagy a hátulról szerelt. Leggyakrabban az elölről szerelt kialakítást alkalmazzuk, mivel egyszerűbb a szerszámmegmunkálási folyamat.

Nyomásszenzorok

Nyomásszenzorok

Már elérhetőek a Cavity Eye új fejlesztésű még pontosabb, tartósabb, víz- és ütésálló szenzorai. Cégünk különböző átmérőjű (15 és 26 mm) szenzorokat forgalmaz, melyek maximális terhelhetősége 1 és 40 kN között változik.

 

A nyomásmérő szenzoraink elektro-rezisztív elven működnek, amely az egyik legrégebbi és legstabilabb mérési eljárás. Szenzoraink csak indirekt mérésre használhatók, mivel tapasztalataink szerint az indirekt mérési mód sokkal pontosabb a direkt módszernél, ráadásul az első esetben a szenzorok, a szerszám teljes élettartama alatt, nem szorulnak karbantartásra, valamint a beszerelésük is rendkívül egyszerű. A szenzorok pontos kialakítása így hosszú évek fejlesztőmunkájával tökéletesedett, hogy Ön a legmegbízhatóbb információt kapja a szerszámairól.

 

Az új típusú szenzorok márkaneve RC, amely a gyűrűs cell (Ring Cell) kifejezésre utal, mivel a szenzor átmérője mentén gumigyűrű található, amely a következőket esetekben segíthet:

• Egyszerűsíti a szerszám módosításának folyamatát

• Kiküszöböli a szenzorzseb aljának rádiusza okozta illeszkedési problémákat

• Még pontosabb pozícionálás a szenzorzsebben

• Lehetővé tesz kisebb gyártási pontosságot és nagyobb tűréseket

 

Minden szenzortípus rendelkezik egy cikkszámmal, például RC-15-1 – ahol az RC a szenzor típusára, a 15 szenzor mm-ben vett átmérőjére és az utolsó szám a maximális terhelhetőségre utal: 1 kN. A kód végén esetlegesen szereplő két karakter a szenzor működési hőmérsékletét adja meg. Minden szenzornak van egy magas hőmérsékletű változata (HT), amely akár 200°C hőmérsékletig képes mérni.

 

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a PC típusú szenzorokat már nem forgalmazzuk. A PC típusú szenzorok kizárólag informatív jelleggel szerepelnek. A következő táblázat segít Önnek, hogy a megfelelő szenzort tudja kiválasztani a szerszámához.

Műszaki adatok

Szenzor típusa

Maximum terhelés [kN]

Maximum szerszám hőmérséklet [°C]

Átmérő [mm]

Magasság [mm]

Max. kilökő csap átmérő / Felület [mm] / [mm2]

RC15-1  

     1

150

15

8

3 / 7

RC15-1-HT

1

200

15

8

3 / 7

RC15-5

       5

150

  15

8

6 / 28

RC15-5-HT

5

200

 15

8

6 / 28

RC26-20

    20

150

  26

12

12 / 113

RC26-20-HT

20

200

26

12

12 / 113

RC26-40

     40

150

  26

12

20 / 314

RC26-40-HT

40

200

26

12

20 / 314

 

Szerszámcsatlakozó aljzat memóriával

Szerszámcsatlakozó aljzat memóriával

A Cavity Eye Mould Plug with Memory (MPM) aljzata a Cavity Eye nyomásmérő szenzoraival felszerelt fröccsöntő szerszámok számára lett kifejlesztve. Helyet ad a nyomásmérő szenzorok bekötésének, továbbá elengedhetetlen ellenaljzata a Cavity Eye Smart Measuring Plug (SMP) mérőcsatlakozójának. A csatlakozó aljzat egy speciális integrált memóriával van ellátva, amelynek feladata a szerszám és a benne található Cavity Eye szenzorok adatainak, illetve akár a termelési adatok tárolása. Az aljzatba szerelt memóriába a szerszám és a szenzorok adatain kívül további adatok is elmenthetők (referencia görbe, toleranciák, nyomásértékek, csap átmérők, fészek azonosító számok, gépi paraméterek…).

 

Két típusú csatlakozó aljzat közül tud választani, annak függvényében, hogy mennyi szenzorjelet szükséges kezelni. Az MPM8-B típus maximum 8 szenzor esetén használható. 8 és 16 közötti szenzorszám mellett 2 darab MPM8-B aljzat alkalmazható. Ennél több szenzor esetén már az MPM32-A típusú aljzatra van szükség. Ez egyszerre 32 szenzort tud kezelni, a 32-nél több maximum 64 darab szenzornál 2 db MPM32-A aljzat használata szükséges.

Az aljzatba szerelt memóriának köszönhetően a gyártás újraindítása rendkívül leegyszerűsödik, a szerszám csatlakoztatása után minden szükséges információ kiolvasásra kerül a memóriából. A termeléshez szükséges adatokat elég egyszer feltölteni a memóriába, a szerszám mozgatása esetén az információ a szerszámmal együtt mozog!

 

A megfelelő szerszámcsatlakozó aljzat kiválasztásához az alábbi táblázatban talál segítséget.

Műszaki adatok

Aljzat típusa

Max. szenzor darabszám

Működési hőmérséklet [°C]

Méretek [mm]

MPM8-B

8

0 – +80

96×93×45

MPM32-A

32

0 – +80

127×140×57

 

 

Smart Moulding Control

A Smart Moulding Control (SMC) egy online, valós idejű minőség-és gyártásfelügyeleti rendszer, amely a fröccsöntő szerszámok belső nyomását mérve képes információt nyújtani és kontrollálni a termelést. Rendszerünkkel fröccsöntő szerszámok üregnyomás mérésén alapuló új generációs gyártásfelügyelet és automatikus fröccsöntőgép vezérlés valósítható meg. Alkalmazásával online minőség- és gyártásfelügyelet, valamint a fröccsöntő gép valós idejű vezérlése érhető el a hét minden napján, a nap 24 órájában a 0ppm selejt eléréséért. A Smart Moulding Control (SMC) egy komplett rendszert kínál önnek, amely típustól függően maximálisan 8, 16, 32 vagy 64 nyomásszenzorral való használatra alkalmas.

 

Amennyiben olyan mérőrendszerre van szüksége, amely a szerszámhoz tartozó fontos információkat annak mozgatása során sem veszíti el, megkönnyítve a gyártás újbóli elindítását, akkor a Cavity Eye Smart Moulding Control a legjobb választás!

 

Ha szeretne egy online, valós idejű minőség- és gyártásfelügyeleti rendszert, amellyel mérhető a szerszámnyomás, szabályozható a gyártás és lehetőséget biztosít a mért adatok analizálására és statisztikák készítésére, akkor válassza a Cavity Eye Smart Moulding Controlt rendszert!

Műszaki adatok

Rendszer típusa

Max. szenzor darabszám

Rendszer tartalmazza

SMC8

8

1 db mérőcsatlakozó, 1 db vezérlőcsatlakozó,
Központi egység érintőképernyővel és kiegészítőkkel

SMC16

16

2 db mérőcsatlakozó, 1 db vezérlőcsatlakozó,
Központi egység érintőképernyővel és kiegészítőkkel

SMC32

32

1 db mérőcsatlakozó, 1 db vezérlőcsatlakozó,
Központi egység érintőképernyővel és kiegészítőkkel

SMC64

64

2 db mérőcsatlakozó, 1 db vezérlőcsatlakozó,
Központi egység érintőképernyővel és kiegészítőkkel

 

Műszeregységek

A Cavity Eye SMC rendszereinek fő egységei az SMP (Smart Measuring Plug) mérőcsatlakozó és az SCP (Smart Control Plug) vezérlőcsatlakozó. Ezek az új generációs Cavity Eye műszerek külsőre egyszerű hordozható ipari csatlakozók, amelyek azonban egy mikroprocesszorral ellátott fejlett mérő- illetve vezérlőeszközt rejtenek, így akár a rendszertől függetlenül önállóan is működőképesek

 

A Cavity Eye SMP (Smart Measuring Plug) mérőcsatlakozó egy speciális adatfeldolgozó egység, melynek feladata a kommunikációt biztosítása a Cavity Eye nyomásszenzorokkal felszerelt fröccsöntő szerszámokkal. Megkapja és feldolgozza a nyomásszenzor jeleit, majd a központi egységen keresztül (PC és Switch) átadja az adatot a SCP vezérlőcsatlakozónak. A szerszám aljzatban található memória olvasása/írása, a szenzor jelek feldolgozása és továbbküldése szintén SMP mérőcsatlakozó feladata. A fröccsöntő szerszám formaüregében ébredő nyomás értékeket az eszköz fogadja, a feldolgozott jeleket pedig továbbítja a PC szoftverére. Az SMP csatlakozóból kétféle kialakítás érhető el attól függően, hogy mennyi szenzort szeretne használni. Az SMP8 csatlakozó maximum 8 szenzor adatait képes feldolgozni, az SMP32 akár 32 szenzor esetén is használható. Az SMP ellenpárja az MPM eszköznek.

 

Az SCP Vezérlőcsatlakozó 24V-os digitális jelekkel kommunikál a fröccsöntő géppel. A csatlakozó fogadja fröccsöntőgéptől származó jeleket, amelyeket digitális jelekké alakítva továbbít a mérőcsatlakozó és a központi egység számára. Hasonlóan elvégzi a Cavity Eye rendszer által küldött jelek átalakítását és 24 V-os digitális jelekként való továbbítását a fröccsöntőgép felé. A csatlakozó így irányítja a válogatót, az átkapcsolást vagy éppen megállítja a fröccsöntő gépet, sőt használatával akár szerszámok szelepvezérlése is megvalósítható.

 

A különböző típusú SMC rendszerek kiegészítői minden esetben megegyeznek; egyedül az SMP mérőcsatlakozók típusában és számában van különbség. A rendszerhez használt mérőcsatlakozók számának bővítésével vagy másik típusra cserélésével, így ön dönti el, hogy meglévő rendszerét az adott szerszámhoz alakítja-e.

Műszaki adatok

 

SMP8

SMP32

Méretek [mm×mm×mm]

       110x36x70

142x43x80

Maximum szenzor darabszám

8

32

A/D felbontás

32 bit

32 bit

Mintavételi frekvencia

100 Hz

100 Hz

Működési hőmérséklettartomány

-40..+85 °C

-40..+85 °C

Tápellátás

48 V (IEEE 802.3af PoE standard)

48 V (IEEE 802.3af PoE standard)

 

 

SCP412

SCP442

Méretek [mm×mm×mm]

110x36x70

110x36x70

Bemenetek száma

4

4 digitális + 2 analóg

Kimenetek száma

12

4

Működési hőmérséklettartomány

-40..+85 °C

0..+65 °C

Tápellátás

48 V (IEEE 802.3af PoE standard)

max. 56 V (IEEE 802.3af)